Buurse 036 CustomVandaag een deel van het Marskramerpad gewandeld. Op de bank nagenietend van de prachtige wandeling van Hoenderloo naar Klarenbeek eens gekeken wat die marskramers waren. En al snel komen dan linken naar de Hanzesteden naar voren.

Op een website, die inmiddels niet meer bestaat, staat dat ISRAEL ABRAHAM (ELI NOACH) NOACH een marskramer is. Dwz dat hij met kleine manufacturen en fournaturen zowel op de markt stond als de boerderijen in de Achterhoek langs ging. Wikipedia geeft een meer algemene beschrijving: Een marskramer (van het Middelnederlandse merse (koopwaar) en het Middelnederlandse kraemer (koopman)) is een verkoper van kleine artikelen, die hij in een rugkorf of mars vervoert en waarmee hij platteland en steden afreist om zijn waar op markten en kermissen en van huis tot huis te verkopen.

noachDe marskramer Noach was de broer Sam Noach, die tegenover het oude ziekenhuis in de Nieuwstraat (nu Gildehotel) een winkel had. Toeval bestaat niet, maar over deze man schrijf ik onlangs in een wandelbeschrijving over het thema Zorgen en Leren. Meer informatie over de familie is te vinden op de website over struikelstenen.

In ondermeer het gebied rondom de hanzestad Munster heet een marskramer een kiepenkerl. Over kiepen: Der Name leitet sich von der Kiepe ab, einer aus Holz und Korbgeflecht bestehenden Rückentrage, mit der die Kiepenkerle durch die Dörfer und Städte wanderten.

 

Joomla templates by a4joomla