Afdrukken
Hits: 1280

4kDeze week tijdens een stadswandeling in Deventer weer een nieuw historisch feit ontdekt. Aan de overkant van de binnenstad een stadsaanzicht uit de 17e eeuw (zie figuur links) vergeleken met het huidige stadsbeeld. De oude Vispoort is er niet meer, maar twee andere stadstorens zijn er nog wel !

Met het pontje arriveren we aan de stadskant en vertel ik over het mes van 41 cm, die aan iedere stadspoort hing, ter toetsing van de lengte van messen/zwaarden die door gasten van de stad  mee mochten worden genomen binnen de stadsmuren. En over bijtende honden tussen de stadsmuren om ongewenste gasten tegen te houden.

ScreenShot029Dan valt ons een patroon in de bestrating op. Ineens het besef dat dat de de begrenzingen van de oude Vispoort voorstellen. Het stadsaanzicht en het patroon in de straat laten zien dat het een dubbele toren betreft met een poortje in het midden. Ook is een zadeldak op het middenstuk aanwezig. Dit doet denken aan de stadstorens in Kampen. Niet dat het voldoet aan historisch verantwoord onderzoek, maar het is best leuk om wat te knutselen.