DuymaerNet buiten Deventer staat het landhuis Nieuw Rande. Als er nieuw is, zal er ook wel oud zijn. En dat is ook zo. Oud Rande is een stukje verderop gelegen, maar daarvan is alleen de oude toren nog aanwezig. Maar naast oud en nieuw hebben we in de directe omgeving ook nog Smets Rande. De restanten, in de vorm van een tuinmuur en oude kas, zijn te vinden in een bos achter Nieuw Rande.

In 1853 werd Smets Rande aangekocht door mr. A.J. Duymaer van Twist. Hij liet er in 1856 een huis met indische allure bouwen: Nieuw Rande. Van 1851 tot in 1856 was hij gouverneur-generaal in Nederlands-Indië. Vlak voor zijn vertrek aldaar kreeg hij te maken met klachten van de assistent-resident Eduard Douwes Dekker (beter bekend als Multatuli) over het optreden van de regent (inlandse hoofdman) van het district Lebak. Duymaer van Twist weigerde Douwes Dekker te woord te staan, en vertrok naar Nederland. Het boek dat Dekker hierover schrijft wordt verfilmd (Max Havelaar).

En waarom nu dit hele verhaal. Bijgaande foto is gemaakt van een schilderij in het Waagmuseum. Het schilderij met Duymaer van Twist is te zien tot 6 mei tijdens de Deventer favorieten.


 

Joomla templates by a4joomla