Deventer-Munttoren (2)Bij de munttoren in Deventer staat een fraaie waterpomp. Het verhaal gaat de ronde dat hier het lekkerste water naar boven gehaald kon worden. Het kwalitatief goede water was een belangrijke grondstof voor het maken van de Deventer koek. Hiermee was het mogelijk om het over grote afstanden over zee te vervoeren.

Maar hoe komt het nu dat er sprake was van kwalitatief goed water ?

Het actuele hoogtebestand nederland (www.ahn.nl) geeft hiervoor enige verklaring. Het regenwater viel op de hooggelegen Veluwe. Daar zakte het in de grond en via diepere grondlagen werd het gevoerd richting de IJssel. Daar verscheen het water - gereinigd tijdens het zeer langzame vervoer door de zandlagen - in o.a. Deventer aan de bovengrond.

AHN
AHN
Wellicht behoeft de hoogtekaart enige toelichting. Aan de linkerkant, in het rode gedeelte, bevindt zich de Veluwe. De hoogte ten opzichte van NAP is tussen de 80 en 90 meter. De lijn gaat vervolgens naar het oosten tot aan de noordkant van de binnenstad van Deventer. Het gebied rondom de IJssel heeft een hoogte van rond 0 NAP. De pieken in de grafiek zijn te verklaren door hogere gebouwen (als je nader inzoomt op de kaart van het AHN) dan valt bv. de Lebuinus kerk erg op), maar ook bomen.

Joomla templates by a4joomla