eigenzinnigeBest stoer als een toren in de stadsmuur van Deventer naar je vernoemd wordt. Totdat je meer over de achtergrond van het verhaal kent. Een zekere Fenna was anders. Als we mogen geloven heel anders. Dit kwam haar te staan op de bijnaam Fenna de Uitzinnige (in de archieven is dit mogelijk terug te vinden als Fenna insensata). De toren kreeg, nadat zij erin was opgesloten, de naam: Dumme fennen toren.

Na het lezen van dit verhaal in het boek over het Elisabeth gasthuis in Deventer kwam het verhaal van het Oskamstraatje in Zutphen in mijn gedachten. Ook daar zijn in een toren psychisch gestoorde vrouwen opgesloten (zie onderstaande beschrijving over deze plek). Zou het een gewoonte geweest zijn om dit te doen ?

OskamstraatjeHet Oskamstraatje bevindt zich tussen de Bornhovestraat en de Boompjeswal. Het poortje is niet historisch, maar als we vanuit de Bornhovestraat onder de poort doorlopen en ons even omdraaien hebben we een schitterend gezicht op de historische muurhuizen.In dit geval wordt ervan uitgegaan dat het meer een permanente verblijfplaats was. De Boompjeswal is een van de oudste verdedigingswallen van Zutphen. Deze voor de middeleeuwen zo belangrijke wallen bevinden zich tussen de oude stad en de Spittaalstad, die ook de Spittaalpoort herbergde. Begin achttiende eeuw werden de buitenste vestingwerken versterkt. Hierdoor verloor dit deel van de verdedigingswallen tussen Spittaal- en Laarpoort zijn functie. De muurtoren heeft in de jaren zestig van de zestiende eeuw dienst gedaan voor het opsluiten van psychisch gestoorde vrouwen. Vermoedelijk is in1566 naast de toren een nieuwe dorenkast gebouwd voor mannen. "waar gecke Thomasz in kwam". Dorenkasten waren voornamelijk verplaatsbare"dolhuisjes", die in hospitalen, kloosters en bij particulieren geplaatst werden.

Joomla templates by a4joomla