De Amsterdamse School is een stijl in de bouwkunst, te plaatsen in de periode van de Moderne Bouwkunst, waartoe ook onder meer De Stijl, het Nieuwe Bouwen, de Chicago School en het Expressionisme gerekend worden, welke als reactie op de zogenaamde neostijlen te zien zijn.

Amsterdamse school ZutphenDe Amsterdamse School gaat uit van expressieve en fantastische vormen, verwant aan het Expressionisme. Ze is in zekere zin ook een reactie op het rationele werk van H.P. Berlage en dan in het bijzonder op de Beurs van Berlage, die dus uitdrukkelijk niet tot de Amsterdamse School behoort maar gezien kan worden als het begin van het Nederlandse Traditionalisme. In 1916 bekritiseerde Michel de Klerk de stijl van Berlage en beschreef hoe de nieuwe stijl van de Amsterdamse School eruit zou moeten zien.

Drukte binnenstadIn de Hanzesteden zien we op verschillende locaties ook de Amsterdamse school, denk bijvoorbeeld aan de Luxor op de Brink in Deventer (links op de foto links) of in de winkelstraat van Zutphen (zie rechts).

 

Joomla templates by a4joomla