Thomas a Kempis CustomThomas werd geboren in Kempen in de buurt van Krefeld. De geboortedatum is niet exact bekend maar circa 1380.

Deventer
Zijn opleiding volgde hij op de Latijnse school in Deventer. Zijn broer Johannes ging hem daar voor en deze zorgde dan ook voor een introductiebrief waarmee Thomas op de school werd toegelaten. In Deventer kwam hij in contact met de Broeders van het Gemene Leven. Deze “beweging” is begonnen bij Geert Grote. Uit onvrede met de katholieke kerk (met name de systematiek van aflaten) begon hij de moderne devotie. Om de sacrament van de zieke van de prior van de Bergkerk te krijgen moest hij zijn boeken over de magische kunst vernietigen. Na verbranding ervan op de Brink kreeg het sacrament. Hij stierf niet en werd weer gezond.


Zwolle
In Zwolle zijn meerdere plekken die herinneren aan Thomas en de Broeders van het Gemene Leven. Net onder Zwolle ligt Windesheim. Daar bevond zich een belangrijk klooster van de beweging. Nu treffen we nog enkele kelders en de brouwerij. Aan de noordkant van Zwolle bevindt zich de Agnietenberg. Op de daar gelegen begraafplaats stond voorheen een klooster. Thomas was daar prior. De plek waar Thomas lag begraven is nog terug te vinden. Buiten de begraafplaats staat een grote herdenkingssteen. Tijdens zijn periode in het klooster schreef hij het boek Navolging van Christus. Na de Bijbel het meest gelezen boek. Het schijnt dat paus Johannes Paulus I tijdens het lezen van dit boek in 1978 stierf. In de Basiliek van Onze‐Lieve‐Vrouwe‐Tenhemelopneming (beter bekend als de Peperbus) zijn beenderen van Thomas, nadat hij op de eerdere genoemde begraafplaats is opgegraven, ondergebracht. In de basiliek is ook een schilderij van Thomas op de Agnietenberg te bewonderen. De grafsteen van Johannes, de broer van Thomas, is te vinden aan de buitenzijde van zuidkant van Bethlehem kerk in Zwolle.

Joomla templates by a4joomla