Lebuinus-7Alweer een tijdje terug een boekje gekocht over energiecentra. Wat voor dingen ? Bij het boekje zaten twee koperen draden, waarmee het mogelijk is een energiecentrum te vinden. Hoe werkt dat ? Je pakt losjes in beide handen één koperen draad. Sta je op afstand van het energiecentrum dan staan de draden naar buiten gericht. Loop je vervolgens richting het centrum dan bewegen de punten van de draden naar elkaar toe... als je het centrum hebt gevonden dan kunnen de draden elkaar bijna raken.

Maar dit biedt nog steeds geen antwoord op de vraag wat nu een energiecentrum is. Daarover meer in dit artikel.

 

Of ik al wat voel, wil Girbe Buist weten. Zelf voelt hij positieve energie, z'n benen beginnen plotseling te vibreren, zegt hij. Voelt ook trillingen in zijn handen. Je moet een beetje door de knieën zakken, je handen met de wichelroede losjes op de buik houden. Vooral niks forceren. Voel je al wat?

In de Bergkerk van Deventer, ter hoogte van het priesterkoor, bevindt zich volgens Girbe een magisch centrum, waar krachtige leylijnen, bovenaardse energiebanen, elkaar kruisen. “ Dat is nou óók sterk “ , constateert koster John Lucht, een man met een goede uitstraling die ons de lege basiliek heeft binnengelaten waar het Weihnachtsoratorium van Bach weergalmt. “ Dat is precies de plek waar mijn verre voorvader Zwyr Lucht begraven ligt. Hij overleed in 1585. “

Stadsorganist Ton Zwartkruis zit ook vol energie, al let hij meer op de verwarmingsstralen in de kerk dan op aura's. “ Het orgel is heel mooi op stemming en dat komt vooral doordat de temperatuur in de kerk niet te veel varieert. “

Omdat de gemeente Deventer het eeuwenoude gebedshuis met z'n twee opvallende torens volgend jaar tot 'evenementenkerk' wil maken, staat het schilderachtige Bergkwartier ook bol van de energie. Tegenwaartse krachten verzamelen zich hier, want de omwonenden van de kerk zijn bang voor hun rust. Nu al vertoont zich hier af en toe de energieke Sallandse jeugd. Of het nu de kosmische aantrekkingskracht van deze heilige plek is, of meer een gevolg van de puberale hormoonwerking: er zijn de laatste tijd met opgeraapte stenen al zo'n veertig glas-in-loodruiten van de laatgotische Bergkerk ingegooid. Doodzonde. Allemaal verspilde energie.

Girbe Buist (50), die bij de Zwolse stichting Kunst & Cultuur Overijssel werkt, is de man achter de nieuwe routekaart langs het Overijssels spiritueel erfgoed. Zelf gelooft Girbe er sterk, om niet te zeggen héílig in. Hij heeft z'n professionele wichelroede altijd bij zich, zodat hij magische krachtplekken meteen kan meten, al moet zijn vriendin er niks van hebben. Het ritselt in Overijssel van de energieke knooppunten en op de kaart worden drie routes beschreven langs zo'n veertig krachtplaatsen in westelijk Salland, Noordwest-Overijssel en het oostelijke Sagenland. Omdat de meeste mensen zo'n ding niet thuis hebben liggen, zit er bij de kaart (€2,50) ook een wichelroede.

De Salland-route voert ook door Deventer, want hier bevinden zich verscheidene, onderling verbonden krachtlijnen en daarom hebben we in deze oude, energieke Hanzestad afgesproken. “ Over de hele aarde lopen energiebanen, de zogenaamde leylijnen “ , legt Girbe uit. “ Op de plekken waar deze krachtbanen elkaar kruisen, is sprake van verhoogde energie. Als je er met koude voeten gaat staan, zijn die binnen de kortste keren warm. Probeer maar! De Kelten en andere voorchristelijke mensen, zegmaar de heidenen, wisten dat al. Die plekken, waar het volgens hen goed toeven was, markeerden zij met grote stenen, zij bouwden er grafheuvels en hunebedden en vereerden er vaak heilige bomen. Het christendom wilde deze heidense gebruiken aanvankelijke uitroeien, maar later adopteerde Rome de plekken door er kerken te bouwen “ , vertelt Girbe.

Vandaar natuurlijk dat in die eeuwenoude Bergkerk in Deventer zo'n krachtcentrum te voelen is met de wichelroede, trouwens ook de Sint-Lebuïnuskerk aan de IJssel trilt helemaal van de magische energie. In Olst is het ook hartstikke raak, evenals in Holten waar de toren van de hervormde kerk een bekend krachtpunt is. Hellendoorn, Ommen, Dalfsen, Heino en Wijhe, wat een energie, om over Diepenveen maar te zwijgen. Weet de Eneco hier al van? De magische krachtcentrale ligt hier weliswaar in het kleine 13e-eeuwse kerkje, maar tientallen meters daarvandaan, buiten op de begraafplaats, slaat Girbes wichelroede al spontaan uit. In 'Het Wapen van Diepenveen', dat ook veel spirituele aantrekkingskracht heeft, praten we verder, over magnetisme, psychometrie, hocus-pocus, gaialogie, geomantie en energetisch management, want er is méér tussen hemel en aarde dan koffie met een kerstkransje.

Erfgoed

“ Mensen zoeken naar de zin van het bestaan. Meditatie, pelgrimages en bezinningsreizen zijn in opmars “ , weet Girbe. “ Maar om te mediteren hoef je heus niet naar verre streken of exotische oorden als Santiago de Compostella, Thailand, Rome of Nepal. Overijssel heeft bezinningstoeristen ook veel te bieden. “

Op pelgrimstocht dus naar Wanneperveen en naar Staphorst, met de wichelroede.

De energieplekken hebben volgens Girbe vaak ook een geneeskrachtige werking, dat kon natuurlijk niet uitblijven. Tegenwoordig hebben we Jomanda met haar krachtige aura, maar ook vroeger wisten medicijnmannen de magische krachtpunten op aarde al op te sporen. Als je bijvoorbeeld veel last hebt van jicht, irritatie, een wazige blik of knekelproblemen, platvoeten of telkens een droge keel, dan kán een bezoek aan een leycentrum van grote therapeutische waarde blijken. Voorwaarde is dat je er sterk in gelooft. “ Anders werkt 't niet “ , waarschuwt Girbe, die zijn kennis vooral opdeed bij de helaas te vroeg overleden historicus en wichelroedeloper Wigholt Vleer uit Drenthe. Vleer zocht, samen met een paragnost, eind jaren negentig heel ons land af naar energieplekken, stelde een nationale top-10 van magische krachtcentra samen, organiseerde busexcursies met de wichelroede en publiceerde ook een boek over 'Leycentra in Nederland en Vlaanderen'.

Het verschijnen van de toeristische routekaart langs het Overijsselse spiritueel erfgoed, inclusief de eenvoudig te bedienen wichelroede met handleiding voor beginners, heeft enige scepsis, maar vooral veel enthousiaste reacties opgeleverd. “ Dagjesmensen kunnen met de wichelroede zelf energiepunten en krachtcentra opsporen in kerken, bossen en bedevaartscentra en daar op zoek gaan naar genezende en spirituele energie “ , zegt Girbe, die gewag maakt van de meest uiteenlopende gewaarwordingen. “ Mensen voelen zich opeens sterk opgeladen, constateren pijnverlichting of krijgen visioenen. Helderziende waarnemingen komen soms voor. Andere wichelroedegebruikers merken een verfrissende, geestelijke reiniging. Meestal zijn de ervaringen prettig. Maar er zijn ook wichelroedelopers die contact met overledenen hebben of een andere diepspirituele ervaring melden. “ Zelf voel ik nog steeds geen magische vibraties, al ben ik volgens Girbe aardig opgeladen, want als hij in mijn buurt komt, slaat zijn wichelroede uit als een geigerteller bij Borssele. “ Veel aura “ , beweert hij. Wichelroedelopen

energiecentrum bergkerkDeventer: DC 315, Centrum: Voormalige hoofdaltaar van de Bergkerk.
In voorchristelijke tijden stond hier een duizend jarige heilige eik en een versterking. Na het omhakken van de eik in de tiende eeuw werd hier een bidplaats gecreëerd.
De energie is rechtsdraaiend, positief, en er is sprake van een "wijde blik". Het is of deze plek tot in de verre omgeving domineert.
Een tweede centrum (DC 160) is aanwezig in de speeltuin tussen de Tuinstraat en de Kolkweg. Zuidoostelijk van het station.

Joomla templates by a4joomla