groene man 008-kleinGroene Man is de Nederlandse vertaling van het Engelse begrip Green Man. De term moet niet verward worden met de verouderde Nederlandse benaming 'groenman' voor een verkoper van groente. Hoewel minder bekend dan in omringende landen zijn groene mannen ook in Nederland en België regelmatig aan te treffen. In de literatuur wordt het ook wel een bladmasker genoemd. Een Groene Man is meestal te zien als ornamentele toevoeging of versiering aan bijvoorbeeld een console, kapiteel of sluitsteen in gewelf of boog aan kerken en andere bouwwerken. Het is bijna steeds een menselijke kop, maar ook dierfiguren komen voor. Uit de gezichtsopeningen groeien takken met bladeren. Zo'n Groene Man is vaak aan een buitengevel te zien bij een ingang en dan vervaardigd uit natuursteen. Binnen kan een Groene Man aanwezig zijn die uit stucwerk is vervaardigd of daarop is geschilderd. Ook komen afbeeldingen voor in houtsnijwerk. De vaak woest uitziende figuur werd aangebracht om boze geesten weg te houden. Het gebruik is door de eeuwen heen in heel Europa bekend. De oorsprong ligt bij de Keltische mythologie.

Verder over de groene man op het pand op de hoek van de Assenstraat/Vleeshouwerstraat te Deventer. We zitten hier op de grens van de groenen man en de grotesk oftewel op de grens van het duidelijk herleidbare naar het door-gestileerde , het door-gefantaseerde .Overigens kenmerkend voor de tijd rond 1620 , een mode verschijnsel.Zowel de peulvruchten als de kalebas/coourgette betekenen ,juist in die tijd, gezondheid, kracht en voorspoed .Links en rechts zijn zeemeerminnen te zien .Door de tijden heen is hun betekenis wat vernaderd van enerzijds verleidelijk, naar , anderzijds gids door het dodenrijk .

Meer informatie Green man

Stralsund-Nikolai kirche (1)De Groene man kan je overal tegenkomen. Op straat aan een gevel van een Nikolai kirche (2)woning/ winkel of een waaggebouw en in de kerk.
De rechterfoto is gemaakt in de Nikolaikirche in Stralsund. In Deventer zijn zoveel groenen mannen dat er onlangs zelfs een boekje over verschenen is. Maar zijn er dan ook groene vrouwen, vraag je af. En het antwoord is Ja. En dit allemaal om de boze geesten weg te houden.

Joomla templates by a4joomla