Stenen WalOp deze pagina tref je een luchtfoto van de noordkant van de binnenstad van Deventer en een van het Bergkwartier en omgeving. Luchtfoto's geven vaak een mooi overzicht van een stad, in dit geval Deventer. Maar de luchtfoto's laten ook zien hoe de stad verandert. De openbare ruimte verandert bv. door milieu-eisen zijn auto's minder kleurig, auto's worden tegenwoordig op andere locaties geparkeerd, (mooie) panden zijn gesloopt of veranderen van functie. Dat slechts in enkele decennia. Maar aan de vorm van de stad is weinig veranderd. De ronde vorm in de foto 'Binnenstad Deventer noord' (Molenstraat/Smedenstraat) geeft goed de locatie van de oude grondwal in de Middeleeuwen aan. De grondwal volgde overigens verderop de Korte Bisschopstraat en de Brink.... (zie ook de foto aan de rechterzijde).

Wil je details van de fotos zien, dan is het mogelijk in te zoomen.

De nieuwsgierigheid bracht mij enkele jaren terug naar een grote afvalcontainer in de binnenstad van Deventer. Daar vond ik onderstaande luchtfoto. Een mooi cadeau kan je wel zeggen ! De luchtfoto zal waarschijnlijk begin jaren 80 gemaakt zijn. Wat valt op ?

  • De omgeving van het station is behoorlijk veranderd, maar bijvoorbeeld ook rondom de Broederenkerk,het gasthuis, de Sijzenbaan....Als je op de onderstaande foto op de genoemde locaties klikt (de aanwijzer vormt daar een handje) dan krijg je foto's van de huidige situatie.
  • Als je inzoomt op de Broederenkerk dan zien we op het lege terrein ernaast (waar nu ondermeer de supermarkt van Dirk van der Broek is) veel gekleurde auto's. Iets wat in het huidige straatbeeld niet meer zien...
  • De Broederenkerk staat op de luchtfoto in de steigers. Anno 2013 is dat weer het geval !
  • Deventer heeft nog veel mooie oude panden, maar er gaat ook wel het een en ander verloren. Zie bijvoorbeeld de huidige locatie van de Rabobank/SBB aan de Singel.

 

Luchtfoto Deventer-800px

Onderstaande foto laat ook veel interessante ontwikkelingen in de binnenstad van Deventer zien, namelijk:

  • Op de Brink treffen we geen Wilhelminafontein. Je kan dit zien als je op de foto inzoomt. Deze verdween in de jaren 60 voor de auto's, waarvan we er dan ook veel op de Brink geparkeerd zien. Gelukkig is de fontein in 1985 weer herbouwd.
  • Vlakbij de Bergkerk zien we (aan de rechterkant van de kerk) een groot industrieel gebouw. Dit was de DAIM, Deventer algemene industriele maatschappij. Een fabriek waar de hulzen voor wijnflessen werden gemaakt. Deze fabriek is in 1986 afgebroken. Op het binnenterrein vinden we nu nog wel de oude schoorsteen terug.
  • Tegenover de Boreelkazerne treffen we de bewaarschool naar ontwerp van Afbraakpolitiek. Het rechterdeel van het gebouw is inmiddels afgebroken en zijn er in die omgeving nieuwe woningen gebouwd.
  • De schouwburg aan het Grote Kerkhof is er al wel, maar het gemeentehuis aan de achterzijde van dit pand is er nog niet. Dit pand, gebouwd in 1984/1985, wordt anno 2013 alweer gesloopt. Links daarvan is op de foto een open plek te zien.... daar is nu de Bursestraat.
  • Voor de Hereeniging zijn nog niet de platanen te zien, maar bv. ook niet het kunstwerk met de twee cobra's en slang in het timpaan.

 

Luchtfoto Bergkwartier-800px

Inzoomen

  Hoe werkt het ? Met de muis over de foto gaan en er verschijnt een schermpje waarop de locatie wordt ingezoomd....

Joomla templates by a4joomla